Annie Lens
Ooike

Wol, stofjes, breinaalden, … Sinds mijn jeugd ben ik met textiel bezig. Of het nu naaien, breien, of haken is, ik heb het geleerd van mijn oma en mijn moeder. Het heeft echter tot 2005 geduurd eer het vilten in mijn leven gekomen is en dat was liefde op het eerste gezicht. Beetje bij beetje leerde ik de talloze mogelijkheden kennen om wollen vezels te transformeren in allerlei vormen en ze te combineren met andere materialen.

In 2007 leerde ik de Hongaarse viltmeesters Mary Nagy & István Vidak kennen door een workshop bij hen te volgen in het MIAT in Gent. Dit ‘viltkoppel’ heeft een enorme kennis van wol en de traditionele vilttechnieken. Bij hen ben ik begonnen om mij te specialiseren in het vilten.
In 2010-2011 organiseerden zij in België de eerste Internationale Viltschool VIVA - Vilt als vak. Tijdens een eerste studieweek leerden we alles over het ruwe materiaal, het sorteren, het wassen, het kaarden en het vilten van de wol. De volgende stap was het plantaardig en chemisch verven van de wol. Daarna leerden we verschillende traditionele viltmethodes kennen.

Na deze basisopleiding volgde ik verschillende opleidingen bij andere vilters en textielkunstenaars in binnen– en buitenland.

 Door het vilten ben ik me ook in andere ambachten gaan verdiepen: spinnen, weven, papier scheppen, … Ook het combineren van deze verschillende technieken met het vilten is een boeiende zoektocht..

Sinds 2011 geef ik ook workshops en stages aan kinderen en volwassenen, begeleid ik groepjes of families in het maken van een ‘familietapijt’ en sta ik ook op marktjes om demonstraties te geven en mijn producten te verkopen.

Wat is vilten voor mij?

Het vilten met de natuurlijke kleuren van de wol en vooral ook uit de ruwe vacht doe ik heel graag. Voor mij is het vilten een eeuwige bron van inspiratie die me stimuleert om te creëren.
De eenvoud en de schoonheid ervan brengen me dicht bij mezelf. De magie van het verstrengelen van de vezels is fascinerend.  Werken met wol en andere natuurlijke vezels is een heel zintuiglijke bezigheid. De geuren van het schaap en de zeep, de textuur van de wol, de zijde of het linnen, het kleurenpallet verkregen door het verven met planten en soms de smaak van de vezels in de mond. De ritmische bewegingen tijdens het viltproces lijken op een rituele dans.

© Copyright Vlaanderenvilt